Το Στρουμπί αποτελεί ένα από τα ομορφότερα και γραφικότερα χωριά της επαρχίας Πάφου. Από την πρώτη στιγμή, θα σας εντυπωσιάσουν οι ζεστοί και φιλόξενοι άνθρωποι του Στρουμπιού, που θα είναι πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν κατά την περιπλάνηση σας στο χωριό.

Εισερχόμενοι στην κοινότητα μας, στα αριστερά σας, θα συναντήσετε το Πρατήριο Βενζίνης. Προχωρώντας, στα δεξιά σας –τέλος δημοτικών ορίων Πολεμίου, θα αντικρίσετε τα κρατητήρια που λειτούργησαν κατά την περίοδο της αγγλοκρατίας. Εκεί φυλακίζονταν και υποβάλλονταν σε βασανιστήρια οι αγωνιστές και τα μέλη της ΕΟΚΑ.

Σε μικρή απόσταση από τα κρατητήρια, ξεπροβάλλει το παρεκκλήσι βυζαντινού ρυθμού, αφιερωμένο στην Αγία Μαρίνα.

Καθώς προχωράτε ευθεία, θα οδηγηθείτε στον πυρήνα της κοινότητας. Στα αριστερά σας θα δείτε την παραδοσιακή ταβέρνα «LEMONARI». Μερικά βήματα πιο κάτω θα συναντήσετε ένα από τους παιχνιδότοπους της κονότητας, αλλά και παραδοσιακή βρύση πόσιμου νερού.

Αξίζει να κάνετε μια στάση στο καταπράσινο πάρκο-θα βρίσκετε στα δεξιά σας- με τα πεύκα, τις φοινικιές και τον ολάνθιστο κήπο με τα πολύχρωμα λουλούδια. Στη συνέχεια στα αριστερά σας θα συναντήσετε τον Πυροσβεστικό αλλά και τον Αστυνομικό Σταθμό. Πρέπει να αναφερθεί πως πίσω από τον Αστυνομικό Σταθμό, βρίσκεται η ταβέρνα «STROUMBI».

Με θαυμασμό θα αντικρίσετε το πανύψηλο αιωνόβιο ευκάλυπτο, που δεσπόζει επιβλητικά στην πλατεία της κοινότητας.

Αφού περάσετε κάτω από τον υπέροχο ευκάλυπτο, θα δείτε το μεγάλο εμπορικό κατάστημα της Σ.Π.Ε. Το κατάστημα αυτό διαθέτει γεωργικά εργαλεία καθώς και υλικά οικοδομής, εξυπηρετώντας τόσο τους αγρότες όσο και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Δεξιά και αριστερά της πλατείας υπάρχουν πολλά παραδοσιακά καφενεία και καταστήματα. Στο τέρμα της πλατείας βρίσκεται η κύρια εκκλησία της κοινότητας, η εκκλησία του Θεού Σοφία, καθώς και οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Συμβουλίου και άλλων υπηρεσιών.

Αφού περάσετε την πλατεία της κοινότητας, στα δεξιά σας θα συναντήσετε τα γραφεία της Σ.Π.Ε, την Υπεραγορά, τον χώρο διεξαγωγής στο Φεστιβάλ «Τα Διονύσια», το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο.

Χωρίς αμφιβολία, πρέπει να κάνετε ένα περίπατο στο παλιό Στρουμπί. Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να επιστρέψετε στον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Πόλης και να στρίψετε αριστερά προς Πόλη και σε εκατό περίπου μέτρα θα συναντήσετε το παλιό και γραφικό Στρουμπί. Περιδιαβείτε στα στενά δρομάκια και παρατηρήστε τις αναπαλαιωμένες οικίες λαϊκής αρχιτεκτονικής με τις ξύλινες πόρτες και εσωτερικές αυλές. Στο κέντρο του παλαιού πυρήνα της κοινότητας βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Αν συνεχίσετε να πορεύεστε προς τα βόρεια θα συναντήσετε την αγροτική περιοχή της κοινότητας, στην οποία τα τελευταία χρόνια σημειώνεται τεράστια οικιστική ανάπτυξη με πολυτελή σπίτια.

Τέλος, όταν θα επιστρέψετε στον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Πόλης και στρίψετε δεξιά με κατεύθυνση την Πόλη, θα δείτε το περίπτερο «ΕΛΙΑ» που αποτελεί σταθμό για ανεφοδιασμό ολόκληρης της περιοχής. Ακολούθως, θα συναντήσετε στα δεξιά σας ένα όμορφο ανακαινισμένο αρχοντικό, στο οποίο στεγάζονται η καφετέρια και το αρτοποιείο της κοινότητας, ενώ στα αριστερά σας το οικογενειακό κέντρο «Dionysos».