Το Στρουμπί βρίσκεται 15 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάφου.
Το χωριό είναι κτισμένο σε μέσο υψόμετρο 450 μέτρων και δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση γύρω στα 665 χιλιοστόμετρα. Στη περιοχή του καλλιεργούνται αμπέλια οινοποιήσιμων κυρίως ποικιλιών, φρουτόδεντρα, αμυγδαλιές, ελιές και καρυδιές.

Από συγκοινωνιακής άποψης το χωριό βρίσκεται περίπου στο μέσο της διαδρομής από την Πάφο (17 χιλμ) προς την Πόλη της Χρυσοχούς (20 χιλμ).

Η παλιά θέση του χωριού βρισκόταν περίπου ένα χιλιόμετρο βορειότερα του σημερινού οικισμού. Το χωριό καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τους μεγάλους σεισμούς που έπληξαν την Πάφο το 1953. Το παλιό χωριό εγκαταλείφθηκε και οι κάτοικοι του μεταστεγάστηκαν στον σημερινό οικισμό που κτίστηκε σε ασφαλέστερο μέρος. Μερικοί από τους κατοίκους του χωριού όταν πάντρεψαν τα παιδιά τους επέστρεψαν και κατοίκησαν στο παλιό χωριό. Με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκαν και πάλι δύο κοινότητες με δική τους χωρητική αρχή η κάθε κοινότητα. Με την μετατροπή των χωρητικών αρχών σε κοινοτικά συμβούλια οι δύο χωρητικές αρχές αποφάσισαν, για το καλό των κατοίκων, την ενοποίηση τους. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το αίτημα τους και έτσι σήμερα λειτουργεί ένα Κοινοτικό Συμβούλιο.

Το χωριό γνώρισε μεγάλες πληθυσμιακές αλλαγές. Οι κάτοικοι του το 1881 ήταν 415 που αυξήθηκαν στους 446 το 1891, στους 467 το 1901, στους 483 το 1921, στους 536 το 1931, στους 650 το 1946 και στους 715 το 1960. Στη συνέχεια το χωριό κτυπήθηκε από την αστυφιλία με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του να μειωθούν στους 675 το 1976 και στους 629 το 1982. Στην απογραφή του 2001 οι κάτοικοι της κοινότητας ήταν 459.

Το χωριό υπήρχε με την ίδια ονομασία από τα Μεσαιωνικά χρόνια. Βρίσκεται σημειωμένος σε παλιούς χάρτες με την ονομασία Stronbi. Ο ντε Μας Λατρί περιλαμβάνει το χωριό στα ιδιωτικά φέουδα της περιόδου της Φραγκοκρατίας.

Η παράδοση αναφέρει ότι το χωριό πήρε την ονομασία του από το χώρο που ήταν κτισμένο το παλιό χωριό, όπου βρισκόταν σε χώρο στρουμπουλό όπως και η γύρω περιοχή. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι το χωριό ανήκει σε κάποιον που ονομαζόταν Στρουμπής. Το Στρουμπής σήμαινε κοντό και χοντρό άνθρωπο που έμοιαζε με στρόμβο.

Το χωριό ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστό για τα πολύ καλής ποιότητας κρασιά του. Έτσι δεν είναι τυχαίο που οι κάτοικοι του χωριού καθιέρωσαν από τον Αύγουστο του 1982 το ετήσιο φεστιβάλ τους με την ονομασία «Τα Διονύσια» προς τιμή του αρχαίου έλληνα θεού Διόνυσου.