Εκκλησία της του Θεού Σοφία
Λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάφου καθώς ανεβαίνεις προς την Πόλη Χρυσοχούς, στο ενδιάμεσο της διαδρομής θα συναντήσεις το χωριό Στρουμπί. Προχωρώντας προς το εσωτερικό του χωριού κοντά στην Πλατεΐτσα, θα συναντήσεις την εκκλησία που είναι αφιερωμένη στο Άγιο Πνεύμα με όνομα της του θεού Σοφία. Όταν το 1953 έγινε σεισμός η εκκλησία που βρισκόταν στο Πάνω Στρουμπί, και αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο υπέστη μεγάλες καταστροφές. Τότε, το 1953 δηλαδή, με εντολή του Άγγλου Κυβερνήτη κτίστηκε νέα εκκλησία στο (σημερινό) Κάτω Στρουμπί, όπου και αφιερώθηκε στο Άγιο Πνεύμα με όνομα της του Θεού Σοφία.
Άρχισε να κτίζεται το 1953 και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της το 1956. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι η κεντρική εκκλησία της κοινότητας Στρουμπί. Αρχιτεκτονικά είναι κτισμένη σε Βυζαντινό Ρυθμό. Είναι πετρόκτιστη με ένα μεγάλο κεντρικό θόλο. Το εικονοστάσι του ναού είναι ψηλό, μαρμάρινο και πλαισιωμένο με φορητές εικόνες των Αγίων. Γενικά η εκκλησία είναι διακοσμημένη στο εσωτερικό της με εικόνες. Είναι επίπεδη εκκλησία, δεν διαθέτει αγιογραφίες ούτε και γυναικωνίτη. Είναι μικρή και απέριττη εκκλησία. Ο ξυλόγλυπτος Δεσποτικό θρόνος δίνει την παρουσία του στον πλούτο της εκκλησίας, όπως επίσης και τα ξύλινα ψαλτήρια. Θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφερθούμε στην εικόνα του Αγίου Πνεύματος. Η εικόνα αυτή σώζεται μέχρι σήμερα. Είναι πολύ παλιά και χρονολογείται από τον 15ον αιώνα. Φυλάγεται στην εκκλησία και γιορτάζεται την ημέρα του Αγίου Πνεύματος πανηγυρικά και με λιτάνευση της Άγιας εικόνας του.
Εκκλησία Αγίου Γεωργίου
Όπως είχαμε προαναφέρει στην Κοινότητα Στρουμπιού είχαμε και την παλιά εκκλησία, που ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Ήταν κτισμένη στο κέντρο του παλιού χωριού (πάνω) Στρουμπί. Είχε κτιστεί το 1914. Με το μεγάλο σεισμό που έγινε το 1953, η εκκλησία είχε υποστεί μεγάλες ζημιές. Επισκευάστηκε προσωρινά το 1958, αλλά ένας δεύτερος σεισμός το 1996 επιδείνωσε την κατάσταση. Λεγόταν πως η τοποθεσία αυτή ήταν το επίκεντρο του σεισμού του 1953, γι’αυτό και ολόκληρο το χωριό μετακινήθηκε στο σημερινό (κάτω) Στρουμπί.
Αρχιτεκτονικά η εκκλησία ήταν κτισμένη σε Γοτθικό Ρυθμό. Με τον πρώτο σεισμό η εκκλησία από το μέσο (οριζοντίως) προς τα πάνω και η στέγη μαζί καταστράφηκαν. Επισκεύασαν πρόσθετη καινούργια στέγη. Το κράτος προσέφερε χρήματα για την συντήρηση του ναού, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Ο αυλόγυρος είναι στρωμένος από διακοσμητικές πλάκες. Εξωτερικά φαίνεται να είναι κτισμένο με πέτρα και να διακρίνονται παραστάσεις ως διακοσμητικά στοιχεία με διάφορα σταφύλια και λιοντάρια πάνω από τις πόρτες. Παλιότερα διατηρούσε γυναικωνίτη, αλλά τώρα έχει γκρεμιστεί. Το τέμπλο είναι πρόσφατο και ξυλόγλυπτο, πλαισιωμένο με φορητές εικόνες των Αγίων. Στο σκάλισμά του θα διακρίνεις τις όμορφες παραστάσεις κληματαριάς. Οι σκάμνοι λιγοστοί, και τα ξύλινα πρόσφατης κατασκευής ψαλτήρια δεν παραλείπονται. Δεν θα δεις βέβαια τοιχογραφίες, αλλά η κοινότητα φρόντισε να δώσει το άπαν των δυνάμεων της, για να διατηρήσει αυτό το μοναδικό για όλη την περιοχή αξιόλογο κόσμημα που λέγεται Άγιος Γεώργιος. Η πολύ παλιά εικόνα του σώζεται, αλλά βρίσκεται στη Μητρόπολη Πάφου. Η εκκλησία λειτουργεί μόνο μια φορά κάθε μήνα. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 500 πιστούς. Γιορτάζεται στις 23 Απριλίου πανηγυρικά και με λιτάνευση της Άγιας εικόνας του.
Εκκλησία Αγίας Παρασκευής
Παρεκκλήσι Αγίας Μαρίνας
Καθώς ανεβαίνεις προς τα νότια του χωριού και λίγο έξω θα συναντήσεις το μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας. Μικρό και απέριττο εκκλησάκι. Είναι κτισμένο σε Βυζαντινό Ρυθμό , με θόλο στη μέση. Το φτωχικό και απλό ξύλινο τέμπλο του, αποτελεί τον μοναδικό πλούτο στο εκκλησάκι, πλαισιωμένο με φορητές εικόνες των αγίων. Τα ξύλινα ψαλτήρια υπάρχουν, αλλά από το σεισμό κατέληξε ένα ερείπιο και σώζεται μονάχα το ιερό. Το 1978 το εκκλησάκι ανοικοδομήθηκε στην ίδια πάλι θέση και σε τοποθεσία όπως λένε οι κάτοικοι, Αγία Μαρίνα, κοντά σε μια βουνοπλαγιά. Είναι τουβλόκτιστο, αλλά εξωτερικά είναι ασπρισμένο. Διαθέτει ένα πρόσθετο μικρό καμπαναριό. Στον περίγυρο υπάρχει μια άνετη πλατεΐτσα όπου φιλοξενεί αρκετούς πιστούς κατά την ημέρα της γιορτής της.
Γιορτάζεται πανηγυρικά και με λιτάνευση της Άγιας εικόνας της στις 17 Ιουλίου.