Στη δύσκολη εποχή που ζούμε, με την είσοδο της παγκοσμιοποίησης στην ζωή μας, αλλά και με την μαζική μετακίνηση πληθυσμών η κοινότητα μας, μαζί με τις άλλες κοινότητες της ελεύθερης Κύπρου, προσπαθούν να διατηρήσουν την πολιτιστική μας παράδοση, να διασώσουν τα ήθη και τα έθιμα που κληρονόμησαν από τους προγόνους μας.
Μεγάλος εχθρός της προσπάθειας των κατοίκων της κοινότητας ούτως ώστε να διατηρήσουν την λαϊκή τους παράδοση είναι ο χρόνος, ο οποίος λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής είναι ελάχιστος.

Πλέον ο κόσμος προσπαθεί να διατηρήσει και να μεταδώσει στις νεότερες γενιές τα ήθη και τα έθιμα που έχουν άμεση σχέση με τις μεγάλες γιορτές όπως τα Χριστούγεννα, τις Απόκριες, την Καθαρά Δευτέρα, το Πάσχα, τον Κατακλυσμό και τον Δεκαπενταύγουστο.

Σε αυτές τις γιορτές οι οικογένειες σμίγουν στα χωριά λόγω και των αργιών.

Τα ήθη και τα έθιμα στην κοινότητα μας είναι σε γενικές γραμμές τα ίδια με της άλλες κοινότητες. Εμείς θα προσπαθήσουμε να σας βάλουμε στο κλίμα αφιερώνοντας λίγες γραμμές για την κάθε γιορτή ξεχωριστά.

Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Οι γιορτές αρχίζουν με το γενικό καθάρισμα των σπιτιών ακολουθεί το σφάξιμο του γουρουνιού το οποίο μεγαλώνετε στο χωριό, ακολουθεί το φτιάξιμο των παραδοσιακών εδεσμάτων όπως λούντζα, λουκάνικα, ζαλατίνα και λαρδί.
Την ημέρα των Χριστουγέννων όλη η οικογένεια μαζεύεται σε ένα σπίτι και διασκεδάζει.

Με την παρέλευση της γιορτής των Χριστουγέννων οι οικογένειες μπαίνουν στην διαδικασία για την γιορτή της πρωτοχρονιάς.
Οι γυναίκες φτιάχνουν ψωμιά, κουλούρια, βασιλόπιτα, μελομακάρονα και φοινικοτά φτιαγμένα όπως προστάζουν οι συνταγές των γιαγιάδων τους.
Το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς όλοι μαζεύονται μπροστά από τα τζάκια και ρίχνουν φύλλα ελιάς πάνω στα κάρβουνα για να μάθουν αν κάποιο συγκεκριμένο άτομο που δεν πρέπει να το αποκαλύψει τρέφει αισθήματα αγάπης για αυτόν ή αυτήν.
Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς ο μεγαλύτερος σε ηλικία κόβει την βασιλόπιτα η οποία περιέχει ένα κέρμα και όποιος το βρει θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς.
Η μέρα αυτή είναι σημαδιακή για τα μικρά παιδιά που θα επιβραβευτούν που ήταν καλά παιδιά όλη τη χρονιά. Θα βρουν το δώρο που τους έβαλε ο Άγιος Βασίλης κάτω από το χριστουγεννιάτικο δένδρο.

Είναι το βράδυ πριν να αρχίσουν οι νηστείες του Σαρανταημέρου. Όλοι οι συγγενείς μαζεύονται σε κάποιο σπίτι και διασκεδάζουν και προσπαθούν να μαντέψουν την ταυτότητα των μασκαρεμένων παιδιών που γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι.

Είναι η πρώτη μέρα των νηστειών του Σαρανταημέρου και όλη η οικογένεια φεύγει για τους αγρούς ψήνοντας ψαρικά στα κάρβουνα και τρώγοντας νηστίσιμα φαγητά. Την τιμητική του έχει το πέταγμα του χαρταετού.

Όπως και τα Χριστούγεννα έτσι και το Πάσχα οι οικογένειες μαζεύονται στο χωριό από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας και οι γυναίκες ανάβουν τους φούρνους για να φτιάξουν ψωμιά, κουλούρια, φλαούνες, πασκιές (έδεσμα με κρέας τυλιγμένο σε ζυμάρι).
Το Μεγάλο Σάββατο όλοι, γύρω στις έντεκα η ώρα το βράδυ, μαζεύονται στην εκκλησία για να ακούσουν το χαρμόσυνο μήνυμα της ανάστασης του Χριστού. Στην αυλή της εκκλησίας βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά όπως το έθιμο από αρχαιοτάτων χρόνων προστάζει για το κάψιμο του Ιούδα.
Με την επιστροφή στο σπίτι όλοι κάθονται στο τραπέζι και τρώνε την πατροπαράδοτη αυγολέμονη.
Την Κυριακή του Πάσχα, το μεσημέρι μετά τον εσπερινό της Αγάπης, μαζεύονται για να φάνε το αρνάκι και μετά το απόγευμα όλοι θα μαζευτούν στην πλατεία του χωριού για να παίξουν τα παραδοσιακά παιχνίδια της Λαμπρής, όπως ζίζιρο, σακουλοδρομίες, γαϊδουροδρομίες, αυγοδρομίες, τράβηγμα σχοινιού και άλλα. Τα παιχνίδια διαρκούν μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα.